Teātra trupa KVADRIFRONS par zombijiem, Artūru Skrastiņu, ērcēm un laiktelpas koncepcijām

Teātra trupa KVADRIFRONS uzsāk savas darbības sesto sezonu, izziņojot 2023./2024. gada sezonas jaunumus.

2023. gada 6. septembrī Rīgas pirmizrādi festivāla Homo Novus ietvaros piedzīvos režisora Klāva Meļļa zombijizrāde “Kad gulošais mostas”. Iestudējums, kura starptautiskā pirmizrāde notikusi Helsinkos, festivālā Baltic Take Over, vēsta par pieciem nemirstīgiem zombijdraugiem miroņu pārņemtā pasaulē. Tas ir lirisks šausmu stāsts par nesaraujamām draudzības saitēm, vairākkārtēju Sniegbaltītes modināšanu, Bonijas Taileres smeldzīgo superhītu, saplīsušu vēja ģeneratoru, milzīgu spoguli un vēl milzīgāku melno caurumu. Lomās Ance Strazda, Paula Pļavniece, Āris Matesovičs, Jānis Kronis. Radošā komanda - Rūdolfs Gediņš, Kārlis Tone, Inese Tone, Nikola Suhareva.

Klāvs Mellis par iestudējumu stāsta: “Izrāde par zombijiem - izklausās pēc kaut kāda joka. Tomēr šis banālais tēls sevī iemieso dažādu nozīmju un metaforu klāstu. No vienas puses, zombijus nemitīgi ieskauj sabiedrība. No otras puses, viņi vienmēr ir vieni. Attiecīgi, zombiju kultūru iespējams uztvert kā biedinošu piemēru kultūrai, kas kaut kur ir nogājusi greizi. Šāda sabiedrība nav ļauna, tomēr pašos pamatos tā ir pilnīgi bezjēdzīga. Balstoties Dekarta slavenajā izteikumā, varētu sacīt, ka zombiju sabiedrība nedomā un tātad tās nav. Vārdu sakot, mūsu izrāde ir tāds kā mēģinājums saprast, kā iekšēji nenomirt - gan individuāli, gan kolektīvi.”

Oktobra izskaņā plānota pirmizrāde iestudējumam “Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris”. Tā ir dokumentālas fikcijas žanrā veidota izrāde, ko iedvesmojusi Līvijas Dūmiņas grāmata “Artūra Skrastiņa Spogulija”. Izrāde sekos izdomātam stāstam, ko iedvesmojis pats grāmatas radīšanas fakts. Teātra kritiķe Līvija Dūmiņa sešpadsmit gadu garumā raksta grāmatu par aktieri Artūru Skrastiņu. Kamēr Artūrs nemanot attālinās no savas identitātes, Līvija tai tuvojas - viņa nespēlē citas lomas, un visa viņas uzmanība, viņas rūpes un mīlestība ir vērsta uz to, lai izprastu Artūru Skrastiņu un tuvinātu viņu perfekcijai. Līdz pienāk diena, kad Līvija Artūru pazīst labāk, nekā viņš pats. Iestudējums vēstīs par neremdināmu apmātību, pārdabisku mīlestību un indentitātes neviennozīmīgo dabu. Izrādes autori - Rūdolfs Gediņš un Klāvs Mellis. Artūra Skrastiņa un Līvijas Dūmiņas lomās - Guna Zariņa un Reinis Boters. Radošā komanda - Jānis Šipkēvics, Kārlis Tone, Kate Krolle, Nikola Suhareva, Ance Strazda.

Decembra vidū pirmizrādi piedzīvos izrāde “Trinidada!”. Iestudējums tiks veidots, balstoties indiešu izcelsmes amerikāņu filozofa un teorētiķa Homi Babas idejās par postkoloniālo teoriju, īpaši pievēršoties viņa “trīs laiktelpu koncepcijai”. Baba ir formulējis, ka jebkurā vidē sastopamas trīs paralēli pastāvošas telpas: pirmā ir tā, kurā viss ir atkarīgs no tevis, otrā ir tā, kurā tu esi atkarīgs no citiem, savukārt trešā telpa ir starptelpa jeb hibrīdtelpa, kurā iespējams radīt kaut ko jaunu un priecīgu. Ļoti vienkāršots piemērs: pirmā telpa ir mājas, otrā telpa ir darbs, bet trešā - bārs. Tieši trešā telpa sargā pasaules haotisko dabu. Un par haosu ir jārūpējas. “Trinidada!” būs mēģinājums nokļūt tieši tur - vietā, kur ņiprais un progresīvais satiek iesīkstējušo un atpalikušo, bet cēlais un kulturālais - mežonīgo un barbarisko. Lai to paveiktu, mēs iziesim cauri trim Babas telpām un trim klasiskās mehānikas pamatlikumiem, ēdīsim Tribitu, liesim asaras, dziedāsim dziesmas un dzersim alu. Izrādes režisors - Klāvs Mellis.

2024. gada februārī savus skatītājus sastaps aizraujoša krimināldrāma visai ģimenei “Brūnais siers”. Iecerētais darbs tiks veidots pēc Ērlenna Lū (Erlend Loe) komiksa “Kurš sasēdēja brūno sieru?” motīviem. Kā vēstīts viņa biogrāfijā, “Ērlenns Lū raksta grāmatas bērniem un tā sauktajiem pieaugušajiem jau kopš skarbajiem deviņdesmitajiem”.  Komiksu “Kurš sasēdēja brūno sieru?” Ērlenns Lū izstrādājis, sadarbojoties ar Norvēģu mākslinieku Kimu Jorteijsu. Autori, radot šo sarežģīto kriminālo mistēriju, ir iedvesmojušies no Agatas Kristi slavenā darba “Austrumu ekspresis”. Savukārt, iedvesmojoties no viņiem, kā arī ņemot talkā citus detektīvromānus, detektīvseriālus, grāmatas un "Bez Tabu" raidījumu sižetus, tiks veidota KVADRIFRONA izrāde - krimināla mistērija pēc teju vai patiesiem notikumiem. Iestudējuma režisore - Paula Pļavniece.

Sezonas noslēgumā, sadarbojoties ar Rīgas Zooloģisko dārzu un alternatīvo kamermūzikas festivālu Sansusī, KVADRIFRONS izrādīs iestudējumu "Ērces". Lielformāta izrāde iecerēta kā vēsturiska brīvdabas opera visai ģimeni, īpaši pirmsskolas un pamatskolas vecuma bērniem. Izrāde vēstīs par kādā Rīgas mežā mītošu kukaiņu komūnu, kuras rāmā dzīve sagriežas kājām gaisā, kad viņu mājās uz Sibīrijas jenotsuņu mugurām iejāj ērces-svešzemnieces. Iestudējuma režisore - Paula Pļavniece, libreta autors - Klāvs Mellis, komponiste - Oļesja Kozlovska.

Sezonas gaitā režisors Reinis Boters veidos instalāciju un performatīvu notikumu par mežizstrādes un ekoloģijas tematiku. Rudenī plānotās vides instalācijas tēma būs mežu izciršana putnu ligzdošanas laikā. Lai arī citās ES valstīs noteikts aizliegums veikt mežistrādi putnu ligzdošanas periodā (1. aprīlis līdz 30. jūnijs), Latvijā šādi ierobežojumi attiecas tikai uz mazu daļu mežu teritoriju. Latvijas mežos mežizstrādes dēļ ik gadu tiek iznīcinātas vairāk nekā 50 tūkstoši putnu ligzdu.

Otrs notikums par šo tēmu skatītājus pievedīs pēc iespējas tuvāk pašam mežistrādes procesam. Reiņa un viņa aptaujāto speciālistu domas norāda, ka lielākoties cilvēki mežu redz pirms un pēc šīm pārmaiņām, bet pats koku izciršanas process paliek tīts noslēpumā. Ar video palīdzību skatītājiem kopā ar notikuma veidotājiem būs iespējams vērot Latvijas dabu un arī pašu mežistrādes procesu tuvplānā.

Trupa aicina interesentus izmantot iespēju vēl šoruden noskatīties iepriekšējās sezonās tapušos notikumus. Septembrī pēdējās reizes tiks izrādīts vasarīgais iestudējums jauniešiem “Marija un zibens”, kā arī vizuālā teātra izrāde “Es eju ārā dārzā”. Biļetes pieejamas gan internetā, gan visās “Biļešu paradīzes” kasēs.

https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/1697